ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κώστας Μπακογιάννης (16 Μαρτίου 1978) είναι Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε δήμαρχος Καρπενησίου και σήμερα είναι περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Είναι γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη και της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι επίσης εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Ο πατέρας του Παύλος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη. Ο Κώστας Μπακογιάννης σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ (2000) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (2004).

Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής.

Εκλέχτηκε Δήμαρχος Καρπενησίου το 2011 και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας το 2014. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μέλος του European Council on Foreign Relations, ενώ συμμετέχει στο Συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά. Άρθρα του δημοσιεύονται συχνά στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

Έχει εργαστεί ως στέλεχος σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (2000-2001) και η Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσσοβο (2005-2006), ενώ διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών (2006-2008).

Στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (2004-2005), αλλά και ως διευθυντικό στέλεχος και εταίρος σε ιδιωτική εταιρία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα (2008-2010).

Στις αρχές του 2014, έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία του στο Δήμο Καρπενησίου, ο Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στις 25 Μαΐου 2014 ο Κώστας Μπακογιάννης αναδείχθηκε νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών με ποσοστό 56,06%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστόλου.

Ως Περιφερειάρχης έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για ένα έργο που παρέμενε σε στασιμότητα επί σειρά ετών ενώ, παράλληλα, με το έργο που ήδη υλοποιεί έχει θέσει τις βάσεις για σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία σύγχρονων υποδομών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Ίδρυσε τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων που στηρίζουν έμπρακτα την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Στερεά Ελλάδα. Ξεκίνησε το αναπτυξιακό έργο της εγκατάστασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης και απορρύπανσης της περιοχής του Ασωπού, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει τη σύσταση Ειδικού Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και του Παρατηρητηρίου Υγείας, τη δημιουργία Βιομηχανικού και περιβαλλοντικού μητρώου, τη μελέτη εντοπισμού της ρύπανσης και οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού και τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης και μίας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Με γνώμονα την ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα,  ξεκίνησε τη λειτουργία ενός καινοτόμου προγράμματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, με την ονομασία «Γέφυρα», για τη παροχή υλικής και οικονομικής βοήθειας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα επιδόματα για σχολικά ήδη σε παιδιά της Ά Δημοτικού, δωρεάν γεύματα σε μαθητές κ.α. Δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη θέσπισε το πρώτο περιφερειακό Film Office για την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών παραγωγών.