Γ. Καμίνης: Οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την συνταγματική αναθεώρηση

Γ. Καμίνης: Οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την συνταγματική αναθεώρηση

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον πέντε άξονες αλλαγών στο Σύνταγμα, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της αναθεώρησης, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη συνταγματική αναθεώρηση, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Καμίνης, ο οποίος έχει ορισθεί επικεφαλής της επιτροπής της ΚΕΔΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι η διασφάλιση σταθερών εκλογικών κύκλων, η άρση των προνομίων υπουργών και βουλευτών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η απλούστευση των διαδικασιών της ίδιας της αναθεώρησης και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να αποτελέσουν τους πέντε άξονες επί των οποίων μπορούν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης, στην επόμενη Βουλή.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που επιβάλλονται για την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει αναλόγως να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, η ανάληψη αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους δήμους και η μη αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, ο κ. Καμίνης επισήμανε:
- Την κατάργηση των προνομίων των αιρετών, στο πεδίο της ποινικής ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας
- Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς να ορίζεται η ηγεσία της από το Υπουργικό Συμβούλιο
- Δικλείδες ασφαλείας για σταθερό εκλογικό κύκλο 4ετίας. Να αποσυνδεθεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και να περιοριστεί η κατάχρηση της επίκλησης κρίσιμου εθνικού θέματος για τη διενέργεια εκλογών.
-Απλούστευση των ίδιων των διαδικασιών αναθεώρησης με αυξημένη πλειοψηφία από την ίδια Βουλή
-Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές για την αυτοδιοίκηση, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να καθορίζουν και να εισπράττουν φόρους, προκειμένου να απογαλακτιστούν από το κράτος και να γίνει έτσι ένα πραγματικό βήμα για την αυτοτέλειά τους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ακόμα:
-την ανάγκη να αποκτήσουν οι δήμοι αποφασιστικές αρμοδιότητες με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
- την πρόνοια, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές να αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές.